Türkiye muhtemelen 2018’de Kürtlerin çoğunlukta olduğu Afrin bölgesinde yaşanan işgal senaryosunu tekrarlamak için Ayn Issa bölgesindeki saldırılarını Kasım ayından bu yana artırırken, Ankara ile Moskova arasındaki ateşkes anlaşmasının ana garantörü Rusya oldu. 2019’daki Soçi anlaşmasının bir parçası olarak, şimdi Esad rejimi üzerinden Ayı Issa’ya el koymaları için Kürtlere baskı uygulamaya çalışıyorlar.
Son zamanlarda, Ayn Issa’daki Rus askeri üssünde Suriye Demokratik Güçleri (SDG) ve Rus yetkililer arasında yapılan birkaç görüşmenin ardından, imzalanan ateşkesi izlemek için Suriye ordusunun varlığıyla birlikte üç ortak gözlem noktası kurulması konusunda anlaşmaya varıldı. Anlaşmanın Kürtlere yönelik herhangi bir Türk saldırısını önlemesi gerekmesine rağmen, Rusya, Türkiye’nin tehditlerini kullanarak Kürtlere şantaj yapma planını sürdürüyor. Rus yetkililer, SDG’yi Erdoğan’ın Suriye Ulusal Ordusu’nun cihatçılarına yönelik tehditlerinin ciddi tehlikesi olduğu konusunda uyardılar. Moskova, Afrin’in senaryosundan kaçınmak için SDG’nin Ain Issa bölgesinden çekilmesini ve Suriye rejimine teslim edilmesini önerdi.
Gelişmeler gösteriyor ki Rusya, SDG’nin Ain Issa’dan çekilmeyi reddetmesi nedeniyle bu anlaşmadan memnun değildi ve hatta Kamişlo ve Haseki modeline benzer olduğu belirtilen Rus önerisini SDG reddetti. Kamişlo modeli, güvenlik kontrolünü ortadan kaldırıyor ve havadan Suriye hükümetine, karadan ise şehir Kürt güçlerinin kontrolünde kalırken, şüphesiz Rusya, Ayn İsa, Kobani ve Rakka bölgesinin kontrolünü ele geçirmeye ve Suriye rejiminin kazanımlarını Türkiye’nin tehditlerini kullanarak sağlamlaştırmaya çalışıyor. Üstelik Putin, TSK’nın o bölgeyi işgal etmesine ve daha fazla bölgenin kontrolünü ele geçirmesine asla izin vermeyecek.
Erdoğan, Ayn İsa’daki planında ilerleme kaydedemeyebilir ancak Türkiye’nin ‘Kürt devleti’ne yönelik fobisi ve Erdoğan’ın Osmanlı modeli işgal hırsı Putin’in stratejik planına Suriye rejimi lehine hizmet ediyor. Erdoğan’a göre Kürtlerin kontrolündeki bölgeler Suriye hükümetine devredilebilirse yine de bir başarı olarak kabul edilir. Rusya’nın fazla mesai oyunu nihayetinde başarısızlıkla sonuçlanacak gibi görünüyor ve ikisi de Moskova ve Ankara ABD Başkanı Joe Biden’ın Suriye’deki stratejileri açısından yeni başkanla sert bir ilişki bekliyorlar. Öte yandan Kürtler daha iyimser ve Biden yönetimiyle işlerin fark yaratacağına inanıyorlar.
Okumuş olduğunuz yazı ilk olarak The Levant News adresinde Zara Saleh tarafından kaleme alınmış olup, Malum Medya tarafından Türkçe’ye tercüme edilerek aktarılmıştır.