• Hakkımızda
  • Künye
  • İletişim
16 Ocak 2021
Malum Medya
  • Gündem
  • Kadın
  • Ekoloji
  • Forum
  • Çeviri
  • Video
No Result
View All Result
Malum Medya
  • Gündem
  • Kadın
  • Ekoloji
  • Forum
  • Çeviri
  • Video
No Result
View All Result
Malum Medya

Mevsimlik tarım işçileri 20 metrekare çadırda hayata tutunmaya çalışıyor

Yasağa rağmen kapasitenin üzerinde yolculuk etmek zorunda kalan mevsimlik tarım işçileri, hijyensiz koşullarda günde 12 saat sigortasız çalıştırılıyor ve yaşamlarını 20 metrekarelik bir çadıra sığdırıyor.

11 Mayıs 2020
Mevsimlik tarım işçileri 20 metrekare çadırda hayata tutunmaya çalışıyor
Facebook'ta PaylaşTwitter'da PaylaşWhatsApp ile Paylaş

Bunları okudunuz mu?

ABD’de özel şirketler pandemi boyunca 1,8 milyar dolar federal kalkınma yardımı aldı, 90 bin işçiyi işten çıkardı

DİSK: “Asgari ücret net 3 bin 800 lira olmalı”

Urfa’dan her yıl binlerce ince insan ucuz iş gücü olarak Türkiye’nin batı bölgelerine çalışmaya gidiyor. Ucuza çalıştırılan mevsimlik tarım işçileri gittikleri bölgelerde ırkçı saldırılara maruz kalıyor kötü koşullarda hayata tutunmaya çalışıyor. İşçiler bu yıl da koronavirüs (Kovid-19) tehlikesiyle  kavurucu yaz sıcaklarında küçük çadırlarda, temiz içme suyuna erişimin olmadan salgın hastalıklarla karşı karşıya kalabilir.

Urfa’dan binlerce kilometre uzaklıkta bulunan Ankara’nın Bala ilçesine gelen mevsimlik tarım işçilerini de aynı olumsuzluklar bekliyor. Göç yolculuğuna çıkan binlerce tarım işçisinden Hasan Olgun, yaşadıkları Mezopotamya Ajansından Emrullah Acar’a anlattı.

SEYAHAT İZİNLERİ

İçişleri Bakanlığı tarafından tarım işçileri için getirilen “özel izin” uygulamasının risk barındırdığını söyleyen Olgun, risklerin izin alma süreciyle beraber başladığını ifade etti. Olgun, “İl Tarım Müdürlükleri önünde binlerce kişi birikiyor. Günlerce Tarım Müdürlüğünün önünde izin sonuçlarının çıkmasını bekliyoruz. Yaşanan yığılmalar nedeniyle koronavirüs salgını için alınan tedbirlerin aksine bu hastalığın yayılma riski artmaktadır” dedi.

RİSKLİ YOLCULUK

Olgun, seyahat izni alabilen işçileri bekleyen bir diğer sorunun da araç temini olduğunu belirterek, maddi imkansızlıktan dolayı kısıtlı yolculuk uygulamasının kendileri için işlemediğini söyledi. Olgun, salgın kapsamında alınan tedbirler kapsamında getirilen yasaklamaların tarım işçileri için uygulanmadığını ifade ederek, “Tam bilemiyoruz ama belki de trafik polisleri bu konuda özel talimatlar doğrultusunda ceza kesmiyor. İş yürüsün de bu insanlar kaza yapmış, hayatları kimin umurunda! Şimdi koronavirüs dolayısıyla kapasitenin yarısı diye yolculuk talimatı var ama bırakın yarısını, kapasitenin iki katı üzerinde yolculuk yapılıyor. Eğer tarım işçileri yasal yolculuk şartlarına uysalar, kazandıklarının çoğunu yol ücretine vermek zorunda kalırlar” diye konuştu.

Reklam

SİGORTASIZ, GÜVENCESİZ ÇALIŞTIRILIYORLAR

Çalışmak zorunda oldukları için ücretlere itiraz edemediklerini ve işverenin bu durumundan faydalandığını söyleyen Olgun, “Tarım işçileri günde 12 saat ağır işlerde hem de sigortasız çalışıyorlar. Buna rağmen aylık kazançları asgari ücretin altında. Bir de koronavirüs sebebiyle daha önce bölgede düzenli bir işte çalışanların işyerleri kapatıldığı için ve işsiz kaldıkları için bu yıl onlarda tarım işçiliğine yöneldiler. Bu durum tarım işçilerinden artan işçi kitlesi yoğunluğundan dolayı günlük yevmiyeleri daha da aşağıya çekecektir” diye belirtti.

“SUSUZ BEKLEDİĞİMİZ ZAMANLAR OLUYOR”

Tarım işçileri için “Bütün hayatlar 20 metrekarelik bir çadıra sığıyor” diyen Olgun, “Yatıp, kalktığımız, oturduğumuz, mutfak olarak kullandığımız yer sadece 20 metrekarelik bir çadır. Ne bir televizyon ne buzdolabı. Sosyal hayattan kopuk bir yaşam. Buna yaşamak denirse. Elektrik yok, akşamları lüküz denen tüplü lambayla çadır aydınlatılıyor. Suya erişim ise çok kısıtlı. İşverenler tarafından tankerle su getirilir, bu tankerlerden aldığın suyu kovalarda ve küçük bidonlarda çadıra taşır kullanırsın ki, tanker suyu çok çabuk bitiyor. Bazen tekrar tankerin getirilmesi uzun zaman alır, bir gün susuz beklediğimiz zamanlar olur” şeklinde anlattı

KADINLAR İÇİN DAHA ZOR

Mevsimlik tarım işçiliğinin kadınlar için daha zorlu bir süreç olduğuna dikkat çeken Olgun, kadınların gündüz tarlada, akşam saatlerinde de başta yemek olmak üzere diğer temel ihtiyaçları karşılamak durumunda kaldığını söyledi. Olgun, “Bir erkek olarak kadınların bu durumunu düşünmek bile insana acı veriyor. Anneler için daha zor oluyor. Bebek tarla kenarında soğuktan etkilenir, güneşten etkilenir, çamur, toprağın içinde bakımsızlıktan etkilenir. Çoğu bebek bakımsızlıktan hastalanır” dedi.

7 AYDA EN AZ 7-8 KENT DEĞİŞTİRİYORLAR

Olgun, gittikleri kentlerde bir ay kalmalarının ardından başka kentlere gitmek zorunda kaldıklarını ve yaşadıklarının kısır döngüden ibaret olduğunu ifade ederek, “Bir yerde bir iş sezonu ortalama bir ay sürüyor. Orda iş sezonu bittiğinde başka bir yere geçiyoruz. Örneğin Mayıs ayında çapalama işi, o iş bittikten sonra kimisi kiraz toplamaya, kimisi kayısı, kimisi de fındık toplamaya gider. Kısacası mevsimlik tarım işçisi bir aile, 7 aylık bir çalışma süreci boyunca uzun yolculuklara katlanarak, en az 7-8 kent değiştirirler” diye anlattı. (Ankara/MA)

Bu hafta öne çıkanlar

Kadir Kurkan yazdı: WhatsApp’tan BİP’e doluya tutulduk

AB’den Yeni Göç ve İltica Yasası: “Dublin kalkacak, mülteciler eşit dağıtılacak”

Türkiye, Somali’nin IMF’ye olan borcunu ödeyecek

HDP PM üyesi Ercan Oğuz gözaltına alındı

Marksizm ve Hukuk Okulu Yeni Döneminde Çevrimiçi Devam Edecek

NBA’de ırkçılık boykotu: oyuncular sahaya çıkmama kararı aldı, maçlar ertelendi

Currently Playing

Gergerlioğlu: Tacizin belgesi mi olur?

Gergerlioğlu: Onu duymayan insanlık, duymayan Müslümanlar, maalesef bir başka oruca başladılar

Gergerlioğlu: Tacizin belgesi mi olur?

Güncel
Viyana’da sinagog yakınlarında silahlı saldırı: 7 ölü

Viyana’da sinagog yakınlarında silahlı saldırı: 7 ölü

Dünya
Denizli Valisi Atik’in ‘Maskeniz neden takılı değil?’ sorusuna esnaftan yanıt: Gebermek istiyorum, canıma yetti

Denizli Valisi Atik’in ‘Maskeniz neden takılı değil?’ sorusuna esnaftan yanıt: Gebermek istiyorum, canıma yetti

Güncel
Malum Medya

© 2020 Malum Medya

Bağzı şeyler

  • Tüm Haberler
  • Gizlilik politikası
  • Hakkımızda
  • Künye

Bizi takip edin

No Result
View All Result
  • Gündem
  • Kadın
  • Ekoloji
  • Forum
  • Çeviri
  • Video

© 2020 Malum Medya