İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) Başkanı Ekrem İmamoğlu, katıldığı TV programında özel hayatı ve gündeme ilişkin çeşitli konularda yöneltilen sorulara yanıt verdi.
“İstanbul’un baş edemediğiniz bir problemi var mı?” sorusu yöneltilen İmamoğlu, İstanbul’un yoksulluk riskiyle karşı karşıya olduğu yanıtı verdi.
16 milyon insanın yaşadığı İstanbul’un çok fazla sorunu olduğunu söyleyen İmamoğlu, “Herkesin talebi farklı farklı. Ama güncel bir sorun yaşıyoruz aslında, yoksulluk sorunu var İstanbul’un. Neyle karşılaşacağımızı bilmiyoruz. İnsanlar işini kaybetmiş ve günlük hayatından, yaşantısından para kazanan insanların nasıl bir ekonomik dünya ile karşılaşacağını bilmiyoruz. Dolayısıyla yoksulluk bizi zorlayacak. Baş edememek demeyelim. Ama gerçekten önümüzdeki günlerde şehirdeki yoksulluk bizi zorlayacak” dedi.
‘ESAS OLAN EKMEK SAHİBİ YAPMAK’
İmamoğlu, “Yoksullukla nasıl mücadele etmeyi düşünüyorsunuz?” sorusuna ise şu yanıtı verdi: “Bu bütüncül bir ekonomik çözüm gerektiriyor. İstanbul’un kaynaklarını, İstanbul’un potansiyelini iyi kullanmak lazım. Sektörlerle iyi diyalog içinde olmak ve insanlara iş imkanı sağlamak lazım. Bütüncül bir mesele ama var olan yarayı dindirmek adına elbette ki yardımlaşmayı en üst seviyeye taşımak zorundasınız. Biz bu konuda bütçesini maksimum seviyede kullanan bir belediyeyiz. Yani şu an pandemi sürecinde neredeyse milyonun üzerinde insana yardım ulaştıran, sadece askıda fatura düzeniyle 115 bine yakın insana katkı sunmuş, 500 binin üzerinde insana gıda paketi gönderen 30 bin öğrenciye burs veren bir yapıya dönüştük. Şu pandemi sürecinde baktığınızda 1 milyon aileye dokunan bir büyükşehir belediyesi olduk. Bunu yapıyoruz. Esas olan insanların ekmek sahibi olmasını sağlamak.”
İmamoğlu İstanbul’un yoksulluk krizi ile karşı karşıya olduğunu söylerken, İBB İstanbul İstatistik Ofisi kentteki yoksulluğa dair araştırmasını dün açıklamıştı.
İBB’ye Nisan 2020 döneminde sosyal yardım başvurusu yapan ve hane halkı aylık geliri 2 bin 500 TL ve altında olan hanelerden, bin 228 haneyle bilgisayar destekli telefon anketi yöntemiyle toplanan verilere göre, hanelerin yüzde 33.7’si birden fazla yere borçlu. Hanelerin yüzde 70.6’sı kredi kartı ve kredi olarak bankalara, yüzde 20’si esnafa, yüzde 14.3’ü ise akrabalarına borçlu.
Hanelerin yüzde 91.8’i haftada en az iki kere et, tavuk ya da balık içeren yemeği karşılayabilecek durumda değil. Yüzde 94.3’ü eskimiş mobilyalarını değiştiremiyor. Yüzde 92.6’sı ihtiyaç olduğunda her zaman yeni kıyafetler alamıyor. Yüzde 89.6’sı ise evini istediği kadar ısıtıp soğutamıyor.
Hanelerin yüzde 92.6’sı 1.000 TL tutarında beklenmeyen bir harcamayı borçlanmadan kendi imkânlarıyla karşılayabilecek durumda değil.