230 bin vaka sayısına yaklaşan İspanya’da Kovid-19’dan, son veriler de eklendiğinde 27 bin 104 kişi can verdi. Ülkenin yarısı kademeli normalleşmede ikinci aşamaya geçerken; hükümet, her yerde maske zorunluluğu getirmek istiyor. Mecliste desteği azalan hükümet bir yandan OHAL’I bir ay daha uzatmayı planlıyor.
TÜM KAMUSAL ALANLARDA MASKE ZORUNLULUĞU
Bu arada Sağlık Bakanlığı Acil Durumlar ve Uyarılar Koordinasyon Merkezi Direktörü Fernando Simon, düzenlediği günlük basın toplantısında Kovid-19 ile ilgili yeni verileri değerlendirdi. Simon, “Kovid-19’da ABD’nin ardından en fazla vakanın görüldüğü dört ülke de Avrupa’da. Rusya ikinci, İspanya üçüncü ve İngiltere dördüncü sırada. İngiltere’nin gelecek günlerde İspanya’yı geçmesi kuvvetle olasıdır” dedi.
İspanya’da tartışma konusu olan “sadece kapalı alanlarda değil tüm kamusal alanlarda maske kullanımına zorunluluk getirileceği” iddialarına da cevap verdi. Simon, “Bu konu hükümetin ve uzmanların gündeminde ve çalışmalar devam ediyor. Maske kullanımı salgına karşı en etkin önlemlerden biri. Eğer tüm kamusal alanlarda maske kullanımı zorunlu hale getirilirse bu, siyaset, eğitim, turizm gibi birçok sektör için ayrı ayrı değerlendirilecektir” ifadelerini kullandı.
HÜKÜMET OHAL’İ BİR AY DAHA UZATMAK İSTİYOR
Diğer yandan 24 Mayıs’ta süresi dolacak olağanüstü hali (OHAL), anayasa gereği 15 günde bir olan şimdiye kadarki süreçten farklı olarak bir ay daha uzatmak isteyen sol koalisyon hükümeti, Meclisteki desteğini kaybetmeye başladı.
Muhalefetin hükümete sorularını yönelttiği Meclis Genel Oturumunda konuşan Başbakan Pedro Sanchez, salgın karşısında “İspanyolların hayatlarını, işlerini ve şirketleri kurtarmak için” siyasi partilere “birlik” çağrısında bulundu.
Sanchez, kademeli normalleşme sürecinde açıkladıkları ve ülke genelinde haziran ayı sonunda tamamlanması öngörülen dört aşama süresince OHAL’in de devam etmesi gerektiğini savundu.
OHAL’in şimdiye kadar uzatılmasına üç kez onay veren ancak Meclisteki son oylamada çekimser kalan ana muhalefetteki sağ görüşlü Halk Partisi (PP) ise OHAL’in bir kez daha uzatılmasına destek vermeyeceklerini açıkladı.
PP lideri Pablo Casado, Kovid-19 ile mücadeleyi “kötü yönetmekle” suçladığı hükümetten bir “B planı” istedi.
İSPANYA’NIN YARISI NORMALLEŞMEDE İKİNCİ AŞAMA
Hükümetin belirlediği kademeli normalleşme takvimi kapsamında İspanya’nın yarısı 11 Mart’ta ikinci aşama olan 1. seviyeye geçti. Ülkedeki 17 özerk yönetimden 11’i ile Fas topraklarında olup İspanya’ya bağlı kalan Ceuta ve Melilla kentleri tamamen 1. seviyeye geçerken, Kovid-19 salgınının en yoğun görüldüğü Madrid, ikinci aşamaya geçmesi tamamen yasaklanan tek özerk bölge oldu.
İkinci aşamaya geçilen kentlerde dükkanlar, oteller, müzeler, kütüphaneler, dini ibadet alanları ile terası olan restoran ve barlar sınırlı şekilde açıldı.