MALUM- İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği (İSİG) Meclisi, Mayıs ayına ilişkin açıkladığı iş cinayetleri raporuna göre en az 29’u Covid-19’dan olmak üzere en az 156 işçi yaşamını yitirdi.
İSİG Meclisi, başta sağlık emekçileri olmak üzere evden çalışan işçilerin de koronavirüs hastalığına yakalanmalarını, iş kazaları sonucu gelişen ölümcül seyirli mesleki bulaşıcı hastalık, ölümleri de iş cinayeti olarak değerlendirdiğini Nisan ayında açıkladığı rapor ile duyurmuştu. Nitekim SGK tarafından, 7 Mayıs’ta yayımlanan genelgede koronavirüsün bulaşıcı hastalık olduğu ve iş kazası/meslek hastalığı olarak değerlendirilmemesi gerektiği belirtildi.
Bu süreçte uluslararası sendikal hareket sermayenin ve devletin sorumluluklarını belirtip Covid-19’un işçiler için meslek hastalığı sayılması ile ilgili bir deklerasyon yayınladılar, işçilerin ve ailelerinin korunması konusunda adımlar atılması gerektiğini belirtip en riskli meslek gruplarını sıraladılar. Türkiye’de de sendikalar ve meslek odaları Covid-19’un sağlık emekçileri için meslek hastalığı ve diğer iş kollarında çalışanlar için iş kazası sayılması gerektiğini belirtip açıklamalarda bulundular, davalar açtılar ve SGK’ya çağrıda bulundular.
KORONAVİRÜS KAYNAKLI 29 İŞÇİ YAŞAMINI YİTİRDİ
İSİG Meclisi tarafından açıklanan Mayıs ayı işçi ölümlerinde 29 işçinin koronavirüs kaynaklı yaşamını yitirdiği belirtilirken rakamın fazla olabileceğii ancak İSİG tarafından bilgilerin tamamına ulaşılmadığı belirtilldi. Raporda ayrıca işçi ailelerinin de koronavirüsten etkilendiği ve işçiler yoluyla enfekte olan ailelerde de can kaybının yaşandığı vurgulandı.
Gelinen noktada “Covid-19 bir işçi sınıfı hastalığı haline gelmiştir” denilen raporda ayrıca şu ifadelere de yer verildi: “Tespit edebildiğimiz kadarıyla Covid-19 nedenli Mart ayında 14 işçi, Nisan ayında 103 işçi ve Mayıs ayında 29 işçi yaşamını yitirmiştir. Bilim insanlarının açıklamaları Covid-19’un muhtemelen aşı bulununcaya kadar (bir yıl) hayatımızda önemli bir belirleyen olacağını göstermektedir. Bu noktada bugüne kadar yaptıklarımızın değerlendirilmesi önümüzdeki süreç pratiği için önemlidir.”
MAYISTA TOPLAM 156 İŞÇİ YAŞAMINI YİTİRDİ
ISİG Meclisi tarafından hazırlana raporda “yüzde 79’unu ulusal basından; yüzde 21’ini ise yerel basın, işçilerin mesai arkadaşları, aileleri, iş güvenliği uzmanları, işyeri hekimleri ve sendikalardan öğrendiğimiz bilgilere dayanarak tespit ettiğimiz kadarıyla Mayıs ayında en az 156 işçi iş cinayetlerinde yaşamını yitirdi” denilirken en çok can kaybının yaşandığı ay olarak Nisan ayının olduğu belirtildi ve bu can kayıplarının yarısına yakını koronavirüs kaynaklı olduğu belirtildi:
“İş cinayetlerinin aylara göre dağılımına baktığımızda Ocak ayında en az 114 işçi, Şubat ayında en az 133 işçi, Mart ayında en az 113 işçi, Nisan ayında en az 221 işçi ve Mayıs ayında en az 156 işçi yaşamını yitirdi. 2020 yılının ilk beş ayında iş cinayetlerinde en az 737 işçi arkadaşımızı kaybettik. 156 emekçinin 113’ü ücretli (işçi ve memur), 43’ü kendi nam ve hesabına çalışanlardan (çiftçi ve esnaf) oluşuyor. Ölenlerin 6’sı kadın işçi, 150’si erkek işçi. Kadın işçi cinayetleri tarım, gıda, tekstil ve metal işkollarında gerçekleşti. Altı çocuk işçi can verdi. Çocuk işçi cinayetleri tarım işkolunda gerçekleşti. Ölenlerin yaş ortalamasına baktığımızda: Kendi nam ve hesabına çalışanlar (çiftçi ve esnaf) 50 yaş, ücretliler (işçi ve memur) 41 yaş. 51 yaş ve üstünde ise çalışırken ölen 59 emekçi bulunuyor: Çiftçi ve esnaflar ile tarım, tekstil, ticaret, metal, inşaat, taşımacılık, gemi/tersane, sağlık, güvenlik ve belediye işçileri. 14 göçmen/mülteci işçi yaşamını yitirdi: 6’sı Afganistanlı, 5’i Suriyeli, 1’i Azerbaycanlı, 1’i Gürcistanlı ve 1’i Iraklı. Ölen işçilerin 2’si sendikalı. Sendikalı işçiler cam ve belediye işkollarında çalışıyordu.”
İşçi ölümlerinin en çok tarım, inşaat, taşımacılık, ticaret/büro, belediye/genel işler, metal, sağlık ve tekstil iş kollarında gerçekleştiği belirtilen İSİG Meclisi Mayıs ayı raporunda ayrıca en fazla ölüm nedenleri sırasıyla “Covid-19, trafik/servis kazası, ezilme/göçük, kalp krizi, yüksekten düşme, zehirlenme/boğulma, şiddet, patlama/yanma, intihar ve elektrik çarpması” olarak açıklandı.