ABD
ABD Başkanı Donald Trump, yeni tip koronavirüsün (Kovid-19) küresel bir salgın haline gelmesinden Çin’i sorumlu tuttu ancak Çin’in virüsü kasten üretmediğini savundu. Trump Oval Ofis’te New York Post’a verdiği özel röportajında, Kovid-19 salgınını ve ABD’nin dış politikasını değerlendirdi. Virüsün küresel bir salgın haline gelmesinden Çin’i sorumlu tutan Trump, “İstihbarat raporlarından anlıyoruz ki, Çin’de kötü şeyler oldu. Bununla yüzleşelim. Çin, bunu (virüsü) kasten ortaya çıkarmadı ama virüs bir şekilde oradan çıktı.” açıklamasında bulundu.
Daha önceki açıklamalarında Kovid-19’un Vuhan’daki bir laboratuvardan çıktığını savunan Trump, bu kez ton değiştirerek, “Virüs, Vuhan’da ortaya çıktı ama burası bir laboratuvar olmayabilir. Virüsün oradan çıkıp tüm dünyaya yayılmasına izin verilmemeliydi.” ifadesini kullandı.
Ayrıca Kuzey Kore ile yaşanan gerginliklere dair de açıklamalarda bulunan Trump kendisinin başkan seçilmeseydi ABD’nin şu anda Kuzey Kore ile savaş halinde olacağını savunarak eski ABD Başkanı George Bush’un Irak kararını da eleştirdi. Trump, ABD’nin Irak, Afganistan ve Suriye’deki varlığını azalttıklarını vurgulayarak, “ABD’nin belki de tarihinde aldığı en kötü karar, Orta Doğu’ya girmekti. Her iki taraftan da milyonlarca insan öldü. Biz de 8 trilyon dolar harcadık.” diye konuştu.
ABD’li uzmanlar: Mutasyona uğrayan koronavirüs zayıflıyor olabilir
Arizona State Üniversitesi Biodesign Enstitüsünden Dr. Efren Lim ve ekibi, ”Journal of Virology” dergisinde koronavirüs hakkında yeni bir çalışma yayımladı. Uzmanlar çalışmada, koronavirüsün nasıl yayıldığı, adapte olduğu ve mutasyona uğradığına ilişkin genetik kodunu hızlı okumak için ”yeni nesil dizileme” adı verilen yeni bir teknoloji kullandı.
Arizona’daki koronavirüs hastalarının burnundan alınan 382 numunenin incelendiği belirtilen çalışmada, virüsün genomunun önemli bir parçasının eksik ve genetik alfabedeki 81 harfin ”tamamen” yok olduğunun fark edildiği kaydedildi. Dr. Lim, ”Bu mutasyonun ilginç olmasının nedeni, 2003 yılında ortaya çıkan SARS salgınında da virüsün genomunun büyük bir kısmının silinmesi.” değerlendirmesinde bulundu. SARS salgınının ortasında ve geç evrelerinde mutasyona uğrayan virüsün gücünü kaybettiğini vurgulayan uzmanlar, bu durumun mutasyona uğrayan yeni tip koronavirüste de rastlandığını farkettiklerini kaydetti.
Bu nedenle mutasyona uğrayan yeni tip koronavirüsün ”zayıflıyor olabileceğine” dikkati çeken uzmanlar, virüsün zayıflayıp zayıflamadığını söylemek içinse çok erken olduğunun altını çizdi.
VENEZUELA
Venezuela Devlet Başkanı Nicolas Maduro, Devlet Başkanlığı Sarayı Miraflores’te düzenlediği basın toplantısında, “Kolombiya’dan Venezuela’ya karşı terörist bir saldırı hazırlanıyor. ABD hükümeti, ülkeyi kana bulamak ve askeri müdahaleye bahane bulmak adına salgın dönemini terörist bir saldırı düzenlemek için kullanıyor.” dedi. Maduro, ülkesine yönelik operasyonun, mart ayında, Kolombiya’dan Venezuela’ya silahlı eylem yapılması için silah gönderdiğini açıklayan eski Tümgeneral Cliver Alcala ile başladığını ve bunun arkasında ABD’nin olduğunu ileri sürdü.
Öte yandan Maduro’nun, yakalananların üzerinden ABD pasaportu ve ehliyetinin yanısıra Florida merkezli özel güvenlik şirketi Silvercorp’a ait kimlik kartının çıktığını aktarması üzerine, The Washington Post gazetesi Silvercorp CEO’su Jordan Goudreau’nun görüşünü aldı. Maduro’ya geçen yılki darbe girişimi kapsamında düzenlenen operasyona Silvercorp CEO’luğu yapan, eski ABD’li Yeşil Bereli asker Jordan Goudreau liderlik etmişti.
2018 yılında kurulan Silvercorp’un CEO’su, sözkonusu iki ABD’linin altı Venezüellalıyla birlikte Venezüella’ya sızma operasyonu düzenleyen 60 kişilik bir gücün parçası olduklarını söyledi. Operasyonun adının ‘Gideon’ olduğunu belirten özel güvenlik şirketi patronu, Maduro’nun gösterdiği Silvercorp kartlarındaki gibi iki ABD’linin kimliğinin Airan Berry ve Luke Denman olduğunu teyit etti.
İNGİLTERE
İngiltere hükümetinin koronavirüs konusundaki danışmanlarından Prof. Neil Ferguson, sosyal mesafe kurallarını ihlal ettiği için istifa etti. Telegraph gazetesi, Prof. Ferguson’uN sokağa çıkma kısıtlaması sırasında romantik bir ilişki yaşadığı bir kadının evine gittiğinin iddia edildiğini yazmıştı. Imperial College’da akademisyenlik yapan Ferguson “Yanlış bir karar aldım” dedi ve ekledi: “Acil Durum Bilimsel Danışma Grubu’ndaki görevimi bıraktım. Sosyal mesafe konusundaki net çağrılara ters düşen bir eylemde bulunduğum için pişmanım.”Prof. Ferguson, İngiltere hükümetini sürü bağışıklığı fikrinden vazgeçerek sokağa çıkma kısıtlaması uygulama konusunda ikna eden kişi olarak görülüyordu.
Öte yandan girilen son verilerin ardından İngiltere Avrupa’da koronavirüs sebebiyle en fazla can kaybının yaşandığı ülke konumuna yükseldi. İngiltere’de toplam can kaybı 29.427’ye çıktı. İngiltere böylece İtalya’yı geride bırakarak, Avrupa kıtasında en çok can kaybının yaşandığı ülke oldu, koronavirüs kaynaklı en çok ölümün yaşandığı ülkeler arasında da dünya çapında ikinci sıraya yükseldi.
FRANSA
Paris yakınlarında çalışan bir doktor geçen yıl 27 Aralık tarihinde zatürre teşhisiyle tedavi edilen bir hastasından alınan örneklerin test edildiğini ve hastanın aslında Covid-19 olduğunun anlaşıldığını söyledi. Dr Yves Cohen Fransız basınına, hastadan o sırada alınan sürüntü örneklerine şüphe üzerine yakında koronavirüs testi yaptırdıklarını ve sonucun pozitif çıktığını söyledi.
Şimdi tamamen iyileşmiş olan 50’li yaşlarındaki hasta ise, virüsün yayıldığı bilinen yerlere gitmediğini, dolayısıyla hastalığı nasıl kaptığını hiç bilmediğini söyledi. Bu, virüsün Fransa’ya daha önce düşünüldüğünden neredeyse bir ay önce ulaşmış olabileceği anlamına geliyor. Şimdiye kadar Fransa’daki ilk vakaların 24 Ocak tarihinde teşhisi konulan üç kişi olduğu düşünülüyordu.
KIBRIS
108 vakanın kaydedildiği ve 4 kişinin hayatını kaybettiği Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti, yeni vakasız 17.günü geride bıraktı. Ülkede gündüzleri uygulanan kısmi sokağa çıkma yasağı da son buldu, yüksek riskli işletmeler hariç birçok dükkan yeniden açıldı. KKTC, koronavirüsle mücadelede başarılı sonuçlar almaya devam ediyor. Ülkede salgının ilk ortaya çıktığı Mart ayından bu yana 108 vaka tespit edildi, 4 kişi de hayatını kaybetti. Hastanede tedavi gören sadece bir hasta kaldı.
Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nde 23 Mart’tan beri gündüzleri kısmi, geceleri ise tam sokağa çıkma yasağı uygulanıyordu. Gündüz uygulanan yasak kaldırıldı ancak saat 21’den sonra uygulanan tam sokağa çıkma yasağı 15 Mayıs’a kadar devam edecek. Pazar günleri ise sadece market ve eczaneler açık olacak.
KKTC hükümeti, restoranlar, oteller ve kuaförler gibi yüksek riskli yerler dışındaki tüm işyerlerinin açılmasına izin verirken bir yandan da sıkı kurallar koydu. Sokağa maskesi çıkmak yasaklanırken, mağazalarda deneme kabinleri kapatıldı. KKTC Başbakan Yardımcısı ve Dışişleri Bakanı Kudret Özersay, işyerlerinin açılmasının, gezme özgürlüğü anlamına gelmediğine dikkat çekti, Kıbrıslılardan ev ziyaretleri ve toplu görüşmelerden uzak durmalarını istedi.
RUSYA
Amerikan CNN televizyonu, Rusya’da son iki hafta içinde koronavirüs hastalarını tedavi eden üç doktorun şüpheli bir şekilde çalıştıkları hastanelerin pencerelerinden düştüğünü duyurdu. Çalışma koşullarını eleştiren doktorlardan ikisi yaşamını yitirirken biri ağır yaralandı. Başkent Moskova’nın güneyindeki Voronezh kentinde Aleksander Şulepov adlı 37 yaşındaki bir ambulans doktoru, koronavirüs hastası olmasına rağmen çalışmaya zorlandığını söylediği bir video yayımladıktan 10 gün sonra çalıştığı hastanenin ikinci katından düştü.
HOLLANDA
Hollanda’da koronavirüs önlemlerini protesto eden 80 kişi sosyal mesafe kuralına uygun bir şekilde gözaltına alındı. Hollanda’nın Lahey kentinde, koronavirüs salgınına karşı alınan önlemleri protesto etmek için toplanan 300 kişiye polis müdahale etti. Polis, korona yasaklarını ihlal ettikleri gerekçesiyle 80 kişiyi gözaltına aldı. Gözaltına alınan kişiler, 1,5 metrelik sosyal mesafe kuralları gereği, çok sayıda otobüsle emniyet müdürlüğüne götürüldü. Koronavirüs önlemleri nedeniyle çok sayıda kişinin mağdur olduğunu savunan ve bir an önce normal hayata dönülmesini isteyen 300 kadar gösterici, yasakları protesto etmek için Lahey Merkez İstasyonu önünde toplandı.
Remkes, polis aracılığıyla 1,5 metrelik mesafenin korunması koşuluyla, Türkiye’nin Lahey Büyükelçiliği karşısındaki Koekamp meydanında gösterinin devam etmesine izin verileceğini bildirdi. ancak protestocular, 1,5 metrelik sosyal mesafe kuralına uymayı reddederek, şehir merkezine doğru yürümek istedi. Bunun üzerine belediye başkanı, eylemin dağıtılmasını istedi ve polis 80 eylemciyi gözaltına aldı.
LÜBNAN
Lübnan Bakanlar Kurulu, Kovid-19 salgınında yaşanan son gelişmeler ve bu çerçevede daha önce alınan kararları görüşmek üzere Cumhurbaşkanı Mişel Avn liderliğinde toplandı. Toplantıda Kovid-19 tedbirleri kapsamında getirilen kısıtlamaların 24 Mayıs’a kadar uzatılması kararı alındı. Başbakan Hassan Diyab, toplantı sırasında ülkede salgınla ilgili ikinci bir dalganın yaşanması ihtimaline karşı güvenlik güçlerinin önlemleri sıkı şekilde takip etmesini istedi.