Dünya çapında 3,4 milyon kişiye virüs bulaşmış ve 243 binden fazla insan hayatını kaybetmiş, bu da insanlığın neredeyse yarısında hayatı felç etmişti. Covid-19 Pandemisi küresel ekonomiyi Büyük Buhran’dan bu yana en kötü gerilemeye doğru itmiştir.
Bulaşmanın yayılmasının kontrol altına alındığına dair işaretlerle, Avrupa, Asya ve ABD’nin bazı bölümleri, haftalarca eve kapanarak kilitlenen ekonomilere hayat enjekte etmeye ve baskıyı hafifletmeye çalışmak için kısıtlamaları kaldırmaya başladı.
Dünyanın ikinci en fazla virüs ölümünün olduğu İtalya‘da iki aylık bir kilitlemeden sonra 4 Mayıs’tan itibaren insanların parklarda gezinmesine ve akrabalarını ziyaret etmesine izin verilecek. Paket servisi olan restoranlar açılabilecek ve toptan satış mağazaları da işine devam edebilecek ancak hafifletmenin kapsamı hakkında bazı karışıklıklar ve insanların akıllarında sorular hala mevcut. İtalya halkı hükümetin tedbirler kapsamında sağduyu ve duyarlılık çağrısının altının boş olduğunu düşünüyor ve kurallar net olmadan sadece sağduyu kullanmanın işe yarayıp yaramayacağından emin değiller.
Almanya da 4 Mayıs Pazartesi günü gevşeme planıyla devam ederken, Slovenya, Polonya ve Macaristan kamusal alanların ve işletmelerin kısmen yeniden açılmasına izin verecek.
Sağlık uzmanları, hastalığın bir kez daha sert bir şekilde vurabileceğine dair uyarılarla, hükümetlerin virüsün yayılmasını engellemeleri için önlemler almaya ve enfeksiyonları tespit etmek için daha fazla test yapmalarını istiyor.
48 günlük bir sokağa çıkma yasağının ardından Cumartesi günü açık havaya çıkmalarına izin verilen İspanya‘da Pazartesi gününden itibaren toplu taşıma araçlarında maske takmak zorunlu olacak.
Güney Kore, Pazar günü yaptığı açıklamada, dezenfeksiyon önlemlerine uyulduğu sürece bazı toplantı ve etkinlik yasaklarının kaldırılacağını açıkladı.
Tayland, restoranlar, kuaför salonları ve açık hava pazarları gibi işletmelerin sosyal mesafeler korunduğu ve ateş ölçümleri yapıldığı sürece Pazar günü yeniden açılmasına izin verdi. Yeniden açılmasına rağmen, uzmanlar birçok ülkenin hala salgınlarının en kötüsünden geçmediği konusunda uyarılarda bulundular.
Salgının ciddi bir tehdit olarak kaldığına dair son işaretlerden biri de Filipinler’de bulunuyor. Filipinler, karantina tesislerindeki yoğunluğu azaltmak için Pazar gününden başlayarak bir hafta boyunca ülkeye ve yurt dışına tüm uçuşları askıya aldı.
İran Cumhurbaşkanı Hassan Ruhani, Orta Doğu’nun en ölümcül COVID-19 salgınını kontrol altına almak için camilerin Mart ayı başında kapatılmalarının ardından, İslam Cumhuriyeti’nin büyük bölgelerinde yeniden açılacağını duyurdu. Ancak Ruhani, İran’ın yavaş yavaş yeniden açılmasına rağmen, “kötü senaryolar” için de hazırlık yapması gerektiği konusunda uyardı.
Dünyadaki en fazla koronavirüs ölümüne sahip olan ABD‘de Başkan Trump ekonomik krizin etkilerini azaltmak için bir geri dönüş planına hazırlanıyor. Florida, Pazartesi günü, sokağa çıkma tasaklarına karşı protesto düzenleyen göstericilerin taleplerini karşılayarak sokağa çıkma yasaklarını kaldıracak.
ABD‘nin bazı bölgelerinde salgının yavaşladığını gösteren işaretler var. ABD, şehirde virüs vakalarının azalmasıyla birlikte salgının merkez üssü olan New York Central Park’ta inşa edilen acil durum hastanesi kapanacak. ABD’deki en savunmasız topluluklarda hasara yol açabileceği korkusuyla virüsün çabuk yayılabileceği endişesinin yanında suç oranının artabileceği öngörüsüyle de tedbirler ABD’de hapishaneleri kapsamıyor. Ülke çapında hapishanelerde yükselen koronavirüs ölümleri de ülkedeki 2.3 milyon kişilik hapishane nüfusunu göz önüne aldığımızda büyük bir felaketin habercisi olarak görünüyor.
Şu ana kadar Washington eyaleti ve Kansas’taki hapishanelerde yetkililer tarafından yetersiz koruma ve yavaş müdahalelere karşı ayaklanmalar gerçekleşti bile. Ohio’daki Marion hapishanesinde ise işler kırılma noktasının ötesine bile geçmiş durumda. Hapishanede kalan mahkumlar aileleriyle görüştüklerinde “burası bir cehennem” diyorlar
(AFP)