Türkiye’de ilk kez 12 Nisan 1993 tarihinde kullanılmaya başlanan internetin bu yıl 27. yılının kutlandığını belirten CHP Genel Başkan Yardımcısı Onursal Adıgüzel, “İnternetin 27. yılını ne yazık ki dijital özgürlüklerde yaşanan daralmanın gölgesinde kutluyoruz” dedi.
İlk kez 12 Nisan 1993’de kullanılmaya başkanan ve 12-22 Nisan tarihleri arasında kutlanan İnternet haftasına ilişkin, CHP’li Adıgüzel “Türkiye’nin internet karnesi” başlığıyla bir açıklama yayımladı.
COVID-19 salgını ile mücadele edilen günlerde, internete ve internet yoluyla doğru, sağlıklı bilgiye erişimin ne denli hayati bir öneme sahip olduğu bir kez daha kanıtlandığını belirten Adıgüzel, “Ancak tüm dünyanın küresel bir salgınla mücadele ettiği böylesi kritik bir dönem bile Türkiye’deki siyasi iktidarın sosyal medyayı ve interneti hedef almasını önleyemiyor. Her ne kadar kamuoyunda yükselen tepkinin ardından, iktidar sosyal medyayı zapturapt altına almayı hedefleyen taslağını şu an için Meclis’e sunmaktan vazgeçse de, önümüzdeki süreçte internet erişimini, vatandaşın bilgi alma hakkını ve ifade özgürlüğünü sekteye uğratabilecek yeni bir düzenlemenin sunulmayacağının garantisi yok” dedi.
Türkiye’nin özellikle 5651 sayılı (İnternet Ortamında Yapılan Yayınların Düzenlenmesi Ve Bu Yayınlar Yoluyla İşlenen Suçlarla Mücadele Edilmesi Hakkında) Kanun çerçevesinde yasal bir düzenlemeye ihtiyaç duyduğu belirten Adıgüzel, yapılacak bu düzenlemelerin siyasi partilerin, özel sektörün, akademisyenlerin, hukukçuların, bilişim alanında faaliyet gösteren meslek örgütleri ve sivil toplumun ortak aklı ve çalışmaları ile hayata geçirilmesi gerektiğini belirtti:
“AKP’nin “ben yaptım oldu” anlayışı ile yapılacak bir düzenleme, Türkiye’nin dijital özgürlükler konusunda hâlihazırda yaşadığı daralmayı artırmanın ötesinde, internet erişimi konusunda yaşadığımız teknik altyapı sorunlarına ve yetersizliklerine de çözüm üretmeyecektirKaldı ki iktidar aksini iddia etmekte ısrarcı olsa da, ülkemizde internet kullanımı açısından derin bir fırsat eşitsizliği, “dijital uçurum” mevcut. Özellikle eğitimin internet üzerinden sürdürülmeye çalışıldığı bugünlerde bu eşitsizlik daha da görünür hale gelmiştir. Biran önce bu toplumsal eşitsizliği ortadan kaldıracak adımları atmamız lazım.
We Are Social ve Hootsuite’in Ocak 2020 tarihli raporuna göre, dünyadaki internet kullanıcı sayısı 4,54 milyar; aktif sosyal medya kullanıcısı 3,80 milyar olarak belirtilirken; internet kullanıcılarının yüzde 7, aktif sosyal medya kullanıcılarının oranının geçtiğimiz yılın aynı dönemine oranla yüzde 9,2 oranında arttığı vurgulanmaktadır.
62 milyon internet kullanıcısının olduğu Türkiye’de, internet kullanım yaygınlık oranı yüzde 74 olarak belirtilmektedir. Türkiye’deki 16-64 yaş arası kullanıcılar günlük 7 saat 29 dakikalık internet kullanımı ile dünya ortalamasının üzerinde yer almaktadır. Dünya ortalaması ise 6 saat 43 dakika olarak öne çıkmaktadır. Türkiye’deki mobil internet kullanımı ise günde 4 saat olarak ifade edilmektedir. Mobil kullanımda dünya ortalaması ise 3 saat 22 dakika. Türkiye’deki 16-64 yaş kullanıcılarının oyun konsolu başında geçirdiği süre 58 dakika olarak kaydedilirken, Netflix ve benzeri platformlar aracılığıyla TV içeriği izleyenlerin oranı yüzde 62.
Dünya genelinde en çok kullanılan sosyal medya platformlarının başında Facebook gelirken, onu sırasıyla Youtube ve WhatsApp izlemektedir. Sosyal medya penetrasyon oranının yüzde 64 olduğu Türkiye’de, 16-64 yaş arası kullanıcılar günlük 2 saat 51 dakikayı sosyal medyada geçirmektedir. Dünyadaki günlük sosyal medya kullanım ortalaması ise 2 saat 24 dakika. Türkiye’de sosyal medyayı iş için kullandığını ifade edenlerin oranı ise yüzde 44. Kişi başına düşen sosyal medya hesabı ise dünyada ortalama 8.6 iken, Türkiye’de 9.1 olarak ifade edilmektedir.
Facebook reklamlarının erişim potansiyeli yüksek olan ülkeler sıralamasında 10. sırada yer alan Türkiye, Instagram ve Twitter reklamlarının erişim potansiyeli en yüksek ülkeler arasında ise 6. sırada yer almaktadır. Freedom House İnternet Özgürlüğü 2019 Raporu”na göre, Türkiye geçen yıllarda olduğu gibi bu yıl da “özgür olmayan ülkeler” kategorisinde yer almıştır. 65 ülkenin değerlendirildiği “Sosyal Medya Krizi” başlıklı raporda, Türkiye 37 puanla interneti özgür olmayan ülkeler arasında değerlendirilmiştir.”