Birleşmiş Milletler’e Afrin’den iletilen rapora göre TSK ve destekçisi grupların Ocak 2018’deki Afrin’i ele geçirmesinden bu yana bölgedeki Kürt nüfusu %60 düştü. Raporda yer alan bilgilere göre TSK’nın 20 Ocak 2018’de başlattığı askeri hareket ile birlikte aradan geçen iki yıllık sürede bölgede varlığını devam ettiren TSK tarafından binlerce Afrin’li Kürdün bölgeden göçe zorlandıkları raporlandı.
Afrin’in 24 Mart’ta kontrolünü ele geçiren Türkiye Cumhuriuyeti’nin yönetimi ele geçirmesinin ardından yüz binlerce Kürt nüfusunun bölgeden kaçarak Kuzey Doğu Suriye’de bulunan SDG yönetimi altındaki Kürt şehirlerine sığındıkları belirleyen BM gözlemcileri ayrıca raporda şu ifadelere yer verdi; “Aldığımız son istatistiklere göre, Afrin bölgesindeki yerli Kürt nüfusunun büyüklüğü Ocak ayında yüzde 34,8’e ulaşırken, daha önce nüfusun yüzde 97’sini oluşturuyordu” ve “farklı bölgelerden gelenlerin sayısı nüfusun yüzde 65,2’sini oluşturuyor” diyerek ekledi.
Yerel gözlemciler tarafından BM’ye aktarılan bilgilerde, yerleşimcilerin etnik kökeni detaylandırılamadı ancak Idlib, Ghouta, Homs ve Deir ez-Zor’un Arap çoğunluklu nüfusla değiştirildiği söylendi. Afrin’in eskiden Suriye’nin başka yerlerinden olan 298.700 Kürt ve 458.000 kişiye ev sahipliği yaptığı tahmin edilirken, şehir şu anda Suriye’nin başka yerlerinden olan 53.300 Kürt ve 110.000 kişiye ev sahipliği yapıyor. Saldırıdan sonra uluslararası yardım kuruluşlarının Afrin’e girmesi yasaklandı, bu da verilerin doğrulanmasını zorlaştırdı.
BM tahminlerine göre, çoğu Halep’in kuzeyinde Tel Rifat’taki Shahba kampına, 150.000 kadar Kürt yerlerinden edildi. Gözlemciler, Türkiye’ni destekçisi olan yerel grupların saldırı sırasında ve sonrasında Afrin sivillerine, özellikle Kürtlere karşı istismarlarda bulunduklarını da belirttiler. Ayrıca raporda yer alan bilgilere göre gözlemciler Afrin’de bulunan yerel grupların etnik kökenlere göre halkı ayırdığını belirtirken fidye için insan kaçırdıklarını, ailelerin evlerine el konularak bölgeden göçe zorlandıklarını bildiriyor. Yine bölgedeki yargı ve asayişten de yerel çetelerin sorumlu olduğunu belirten rapor, yerel güçlerin halkı istismar ettiğini belirtiyor.
TSK’DAN SONRA BÖLGEDE GÜVENSİZLİK VAR
Afrin merkezli İnsan Hakları Örgütü’nün BM’ye aktardığı bilgilere göre “Suriye Ulusal Ordusu altında silahlı unsurların kaotik bir şekilde yayılması ve silahların serbestçe taşınmasına izin verilmesi sonucunda Afrin bölgesinde güvenlik sorunu hâlâ devam ediyor” dedi.
Türkiye’nin ve destekçisi grupların ABD birliklerinin Suriye-Türkiye sınır bölgesinden çekilmesinin ardından, bu sefer kuzeydoğuda Ekim 2019’da Kürt güçlerine karşı bir saldırı daha başlatmasına da değinen raporda BM adına gözlem yapan raportörler TSK ve ortaklarını savaş suçları işlemekle suçladı ve SDG’nin kurtardığı alanlarda İslam Devleti’nin (IŞİD) yeniden canlanmasına izin verdiğini vurguladı.
Rapora ek olarak detaylıca şu bilgilere yer verildi;
1- Suriye Ulusal Ordusu altında silahlı unsurların kaotik bir şekilde çoğalması, silahları hırsızlardan ve haydutlardan ayrıştırmadan silah taşımasının bir sonucu olarak, Afrin bölgesinde kaos ve kanunsuzluk hâlâ hüküm sürmektedir. Gruptan ayrılmasına rağmen İdlib kırsalından bölgelerine dönmek için gelenlerden Ghouta, Homs ve Deir Al-Zour’daki yerleşimcilere ek olarak hala iyi bir yüzde var.
Aldığımız en son istatistiklere göre, Afrin bölgesindeki Kürtlerin yerli nüfusunun sayısı, geçen Ocak ayında % 34,80’e ulaşırken, daha önce% 97’lik bir yüzdeyi temsil ederken, diğer çeşitli bölgelerden gelenlerin oranı % 65.20’yi temsil ediyordu. İdari alanlardaki ve ona bağlı köylerdeki dağılımı için aşağıdaki gibidir:
1 _ Sharan Bölgesi:
Sakin sayısı 32.500
Yerinden edilenlerin sayısı 46.700 kişidir
2- _ Al-Bulbul Bölgesi:
Sakin sayısı 29.400 kişi, yerinden edilmiş kişi sayısı 51.500 kişi
3- _ Raju Bölgesi:
Sakin sayısı 36.400 kişi, yerlerinden edilmiş 43.300 kişi
4- _ Mytaly Bölgesi:
Sakin sayısı 38.500
Yerinden edilenlerin sayısı 46.600
5- _ Şeyh El-Hadid Bölgesi:
Sakinlerin sayısı 17.700 kişi, yerinden edilenlerin sayısı 26.000
6- _ Jenderes Bölgesi:
Sakin sayısı 43.400 kişi, yerinden edilmiş kişi sayısı 61500 kişi
7 _ Merkez Bölge (Shirawa)
Sakin sayısı 47.500 kişidir
Yerinden edilenlerin sayısı 71.600 kişidir
8- _ Afrin Şehir Merkezi:
Sakin sayısı 53300 kişi, yerinden edilmiş 110.100 kişi sayısı
Böylece, toplam yerli Kürt sayısı 298.700, yerleşimci sayısı 458.100’dür.
2- Muktali ilçesinin Haj Qasim köyünü kontrol eden Semerkant Tugayı adı altında yer alan silahlı unsurlar, kentin muhtarından insanları köyün merkezinde toplanlarını isteyerek, halkı dövmek ve istismar etmekle tehdit ederek şantaj yapmakta, muhtarlardan, köyden ayrılan her vatandaş için mobil gözlemcisi rolü adı altında muhbircilik yapmalarınave onlarla temasa geçen kişileri koruma sözü vermeye ek olarak dayak, taciz ve tecavüze maruz kalmamalarını garanti etmektedirler.
3- Silahlı unsurlar, Sharan bölgesinde bulunan Derswan köyünü kontrol eden Ebu Mahmud olarak bilinen Ahmed El-Abrash tarafından yönetilen Sultan Murad fraksiyonuna katılmışlardır.
04/12/2020 tarihinde, Suriye Ulusal Ordusu Genel Komutanlığı tarafından sezonda üretime geçilmesi talimatı verilerek çete unsurları ve bu kararın köy camisi aracılığıyla ilan edilmesi nedeniyle zorla yerinden edilmemiş olan akrabalarına ait köylü arazilerini ve zeytin alanlarını sürmeleri istenmiştir.
4- 15/04/2020 Çarşamba günü Shih bölgesini kontrol eden Sultan Süleyman Şah, El Amshahat fraksiyonu adı altında silahlı unsurlar, Karmtak köyünün sakinlerinİ kaçırdılar ve işkence yaptılar. Dün, 04/17/2020 Cuma günü fidye karşılığında serbest bırakıldılar.
Afrin – İnsan Hakları İzleme Örgütü / BM