Araştırmayı gerçekleştiren bilim insanları, yeni türün Şubat ayında Avrupa’da ortaya çıktığını, hızla ABD’nin Doğu Kıyısı’na göç ettiğini ve Mart ayının ortasından bu yana dünya çapında baskın olduğunu açıkladı.
Hazırladıkları 33 sayfalık raporda, orjinalinden çok daha bulaşıcı olduğunu belirttikleri bu mutasyona uğramış virüse karşı acil ve erken bir uyarı yapılmasının, şu anda dünya çapında yapılan aşı çalışmalarının bu yeni ve mutasyon geçirmiş virüse karşı daha etkili bir hale geleceğini de belirttiler.
Sheffield Üniversitesi ve Duke Üniversitesi tarafından desteklenen çalışmayı yapan ”Los Alamos” ekibi, 30.000 RNA çifti arasında meydana gelen ve ”D614G” adını verdikleri 14 farklı mutasyon tespit etti.
Los Alamos’ta bir biyolog olan çalışma lideri Bette Korber, “Virüsün mutasyona uğramış bir formunun çok hızlı bir şekilde ortaya çıktığını ve Mart ayı boyunca baskın pandemik form haline geldiğini gördüğümüz için, bu durum endişe vericidi. Bu mutasyona sahip virüsler bir popülasyona girdiğinde, hızla yerel salgını ele geçirmeye başlarlar, bu nedenle daha bulaşıcıdırlar” dedi.
Araştırmada,havaların ısınmasıyla beraber tedavi ve aşı bulma yolunda önemli adımlar atılmaması durumunda, virüsün tekrar mutasyon geçirebileceği ve ilk başta İtalya’da görülen yeni ve mutasyon geçirmiş bu koronavirüsün aşı çalışmalarının etkisini de kısıtlayabileceği belirtildi.
Bilim ainsanları tarafından SARS-CoV-2 olarak adlandırılan koronavirüs, şimdiye kadar dünya çapında 3,5 milyondan fazla insana bulaştı ve 250.000’den fazla insanın COVID-19’dan ölümüne neden oldu.