Almanya’da Covid-19’a karşı mücadelede önemli bir adım attı. Aşı ve ilaç alanında yetkili federal kuruluş olan Paul Ehrlich Enstitüsü insan deneylerine başlanması için ülkede ilk iznin verildiğini duyurdu. Buna göre deneysel aşı çalışmaları için ruhsatı alan Mainz merkezli Biontech şirketi, testlerin 200 sağlıklı ve gönüllü insan üzerinde yapılacağını duyurdu. Güncel gelişmelerin ışığında birbirinden biraz farklı olan dört etken maddelerin test edileceği belirtildi. Yetkili makam Paul Ehrlich Entitüsü ise bulguları 3 ila 5 aylık bir süreçte elde etmeyi bekliyor. Kuruluş bir sonraki adımda ise pandemi aşısı için izin verilmesi için karar verecek.
‘İNSAN DENEYLERİ KİLOMETRE TAŞI’
Paul Ehrlich Enstitüsü Başkanı Klaus Cichutek, “İnsan deneylerine başlanması, Korona’ya karşı Almanya ve diğer toplumlar için güvenli ve etkili bir aşıya ulaşılması yolunda önemli bir kilometre taşıdır.” yorumunda bulundu. Cichutek’e göre iznin çıkması, denek olacak insanlarda yapılan potansiyel fayda-zarar değerlendirmesinin sonucu. Bu arada, araştırmayı üstlenen şirket Biontech ise aşı geliştirme sürecinde Alman ilaç firması Pfizer ile birlikte yürütecek.
Faz I/II aşamasındaki klinik çalışmalarda temel olarak deneklerin güvenliği aşıya karşı toleransı ve ilacın yan etkileri araştırılacak. Biontech’in geliştirdiği denekler aşının gen bazında deneneceği gruba ait. Aşı da virüsun genetik bilgisini barındırıyor. Bu da vücutta bir protein üretilmesine sebep oluyor. Vücut ise bu proteine karşı antijen (antikor üreten madde) üretiyor. Biontech, bu yöntemi bu zamana kadar kansere karşı bağışıklık sağlamak için yapılan tedavilerinde kullandı.
‘TESİR SÜRESİ BELLİ DEĞİL’
Almanya’daki ilk klinik aşı çalışmaların için yapılan protokol çeşitli dozajları öngörüyor. Güvenlik sorularının yanında araştırmacılar deneylerde kullanılan maddelere insan vücudunun nasıl reaksiyon verdiğini ve aşının bağışıklık sistemini antikor üretmeye itip itmediğini inceliyor. Aşının ne kadar süre koruma sağladığı henüz net değil. Öte yandan Covid-19’u yenmiş insanların virüse karşı ne kadar bağışık kalabildikleri sorusu da yanıt bulmuş değil.
Aşı en erken 2021’de Pandeminin patlak vermesinden bu yana Dünya Sağlık Örgütü’nün verilerine göre 60’tan fazla aşı projesi başladı. Bunların dördü hali hazırda ABD ve Çin’de klinik testlere başladı. Paul Ehrlich Enstitüsü Başkanı Cichutek de Almanya’da da başka aşı denemelerinin devreye girmesi beklendiğini belirtti. Ancak Cichutek bu yıl içerisinde Biontech’e araştırması için izin verdikleri aşının hazır olacağını düşünmediğini de sözlerine ekledi.