HDP’li ve CHP’li 3 Milletvekilinin vekilliklerinin düşürülmesine dair açıklama yayınlayan İzmir ve Adana Baroları milletvekilliklerinin düşürülmesini kınadı.
Yazılı bir açıklama yayınlayan İzmir Barosu “Ülkenin gerçek gündemi salgın ve yoksulluk iken baroları çoğulculuğa karşı olmakla suçlayan ve meslek örgütümüzün yapısını değiştirmeyi ilk işleri addeden anlayışın demokrasi karnesi budur” diyerek yaşanan son gelişmeleri kınadı. İzmir Barosu tarafından yappılan açıklama şu şekilde:
“31 Mart 2019 yerel seçimlerinden bu yana ellinin üzerinde belediye başkanının haklarında hüküm dahi yokken görevden alındığı, yerlerine belediye meclislerinden bir temsilcinin seçilmesine izin verilmeyerek kayyum atandığı bir siyasi ortamda bugün de CHP ve HDP’li 3 üyenin milletvekilliği düşürülmüştür.
Ülkenin gerçek gündemi salgın ve yoksulluk iken baroları çoğulculuğa karşı olmakla suçlayan ve meslek örgütümüzün yapısını değiştirmeyi ilk işleri addeden anlayışın demokrasi karnesi budur. Yurttaşların özgür iradelerinin demokratik bir şekilde yönetime yansımasını içine sindiremeyen bu çağ dışı anlayışı kınıyoruz.”
Basına ve kamuoyunahttps://t.co/xq3YaJSQ6H pic.twitter.com/HVP39xAcwa
— İzmir Barosu – #EvdeKal (@izmir_barosu) June 4, 2020
Adana Barosu da yaptığı yazılı bir açıklama ile HDP’li ve CHP’li 3 milletvekilinin milletvekilliklerinin düşürülmesine karşı çıkılırken “Güzel ülkemizin gerçek ve en yakıcı gündemi salgın, toplumsal ve ekonomik sorunlar iken, seçmenin hür iradesinin sandığa yansımasını hazmedemeyen ve adeta gasp eden demokrasiye aykırı anlayışı kınıyoruz” denildi.
Adana barosu tarafından yapılan açıklama şu şekilde;
“31 Mart 2019 yerel seçimlerinden bu yana elliden fazla belediye başkanının yargı kararı olmaksızın görevden alındığı, yerlerine belediye meclislerinden bir temsilcinin seçilmesine dahi izin verilmeyerek kayyum atandığı ortamda maalesef dün de CHP İstanbul Milletvekili Enis Berberoğlu, HDP Hakkari Milletvekili Leyla Güven ve İstanbul Milletvekili Musa Farisoğulları’nın milletvekilliği düşürülmüştür. Anayasayla bağlı ve onu uygulamakla yükümlü TBMM, yasama dokunulmazlığı ve milletvekilliğinin düşmesine ilişkin hükümleri de bu şekilde hiçe saymıştır.
Anayasamız m.83/3 hükmü; TBMM üyesi hakkında, “seçiminden önce veya sonra verilmiş bir ceza hükmünün yerine getirilmesi, üyelik sıfatının sona ermesine bırakılır” demektedir. Ayrıca; m.84/2 hükmünde; Milletvekilliğinin kesin hüküm giyme veya kısıtlanma halinde düşmesi, bu husustaki kesin mahkeme kararının Genel Kurula bildirilmesiyle olur” denilmektedir. Dosyaları AYM’de olan milletvekillerin yargı süreci devam ettiğinden, Anayasa açıkça ihlal edilmiş, halk iradesi gasp edilmiştir. Güzel ülkemizin gerçek ve en yakıcı gündemi salgın, toplumsal ve ekonomik sorunlar iken, seçmenin hür iradesinin sandığa yansımasını hazmedemeyen ve adeta gasp eden demokrasiye aykırı anlayışı kınıyoruz.”
SEÇMEN İRADESİ GASP EDİLMİŞTİR pic.twitter.com/n7DGA7JvKU
— Adana Barosu (@AdanaBarosu) June 5, 2020